Hypnoterapi och konst i Halland

Den 26 augusti kl 14 genomförs en unik serie konserter i Unnaryds kyrka. Eventet ger publiken i regionen möjlighet att upptäcka nya och spännande uttryck i samtidsmusiken.

Den svenska kompositören Linnea Talp kommer att utveckla ny musik i kyrkan under ett veckolångt residens i Andersabo. Det svensk-franska musik-kollektivet Circle Squared är även de i residens och kommer att presentera två verk: I det första kommer Per Huttner att hypnotiseras av den franska hypnoterapeuten Thomas Auroux. Pers hjärnaktivitet mäts i realtid med elektroencefalografi (EEG) och görs om till ljud av Ludvig Elblaus med hjälp av ett egenutvecklad digitalt instrument. Ludvig kommer även att improvisera fram ett nytt stycke tillsammans med den Köpenhamnsbaserade musikern Jean-Louis Huhta. Saxofonisten David Bennet kommer slutligen att presentera nytt material.

Det hypnotiska framträdandet är ungefär 30 minuter långt och består av ett lugnt samtal mellan Thomas Auroux, en utbildad hypnoterapeut och Per Hüttner, en konstnär och musiker. Den tredje medlemmen i ensemblen, Ludvig Elblaus, spelar bakgrundsmusik under samtalet. Thomas och Per sitter nära publiken på två stolar vända mot varandra och förblir sittande under hela samtalet. Tanken är att det ska kännas personligt och intressant.

Under samtalet blir Per hypnotiserad. Det innebär att han går in i ett avslappnat meditativt tillstånd där han får hjälp att minnas och tänka kring sina känslor och upplevelser. Hypnoterapi används kliniskt för att t.ex. hjälpa människor med smärta, trauma, depression eller beroende. Thomas använder sin erfarenhet inom fältet och ställer frågor och Per svarar. Under tiden försöker Ludvig fånga, förstärka och modulera stämningarna i konversationen och gestalta dem musikaliskt, utan att överrösta själva samtalet.

När framträdandet lider mot sitt slut tas Per ut ur hypnosen, vilket helt enkelt betyder att Thomas ber Per att avsluta sin avslappning och öppna ögonen. Därefter klingar musiken av och ensemblen tackar för sig. Publiken ges tillfälle att ställa frågor och prata med trion då samtliga konserter är avslutade.

Konserterna är öppna för allmänheten och inträde är gratis.