Missa Inte: Om Ballongen – lek på riktigt

Bild-inifrån copy

Ett mycket intressant projekt i Västmanland som ställer frågan: Hur ser vi på barnet i staden? I konstprojektet Ballongen – lek på riktigt, undersöker samtidskonstnärer barnets frihet och begränsningar i stadsdelen Råby i Västerås.Under den idag legendariska utställningen Modellen. En modell för ett kvalitativt samhälle (1968, Moderna Museet) ställdes frågan om barns lek kunde bidra till en mer humanistisk samhällsplanering med ökad livskvalitet? Genom att bygga om museet till en stor bygglekplats för barn bad man oss (vuxna) omvärdera barnets plats i samhället. Idag har Modellen. En modell för ett kvalitativt samhälle blivit en tidlös klassiker som lyfts fram i många diskussioner kring barnets kreativa utrymme. Vad däremot få vet om är att efter stängningen av Modellen på Moderna Museet flyttades hela utställningen till miljonprogramstadsdelen Råby i Västerås. Här, bland de nybyggda husen på Råby, uppfördes den i en ny skepnad av lokala krafter och fick namnet Ballongen.

Mer info här.