Lära från andra kulturer

Hur kan konsten vara med och fostra en mer nyanserad miljö- och samhällsdiskussion? Hur kan konstnärer i sitt professionella arbete bidra till nya miljö-innovationer och nytt tänkande runt hållbarhet? Som ett led i att hitta svar på dessa frågor, har vi glädjen att bjuda in Tiokasin Ghosthorse till Sverige. Han är lärare, musiker och internationell talesman för miljö, fred och de globala frågor som rör ursprungsbefolkningen i Nordamerika. Tiokasin har varit aktivist och röst för Lakota-folket hela sitt liv. Han är grundare och värd på “First Voices Radio.” 2016 nominerades Tiokasin till Nobels fredspris och han är invald i National Native American Hall of Fame. MKP är glada och stolta att Längmanska kulturfonden stödjer vårt interkulturella möte. Så snart resor blir möjliga så kommer Tiokasin till Sverige.

Tiokasin är mycket kunnig, erfaren, uttrycksfull och erbjuder mycket nya spännande infallsvinklar på många brinnande frågor i samtiden inte minst när det gäller miljö. Ursprungsbefolkningen har mycket viktig och under-utnyttjad kunskap som kan hjälpa det västerländska samhället att skapa en mer hållbar framtid. De öppnar för nya sätt att se på världen som kan ge oss nya idéer hur vi kollektivt kan lösa den miljömässiga krisen som vi står inför.

Han kommer dels att arbeta med olika radio-stationer runt om i Sverige samt arbeta med konstnärer och pedagoger i Stockholm, Norrköping och Göteborg. Vi återkommer med fler nyheter inom kort.