Välkomna till Morgondagens konstpubliks höstmöte

DSC07920.low

Välkomna på Morgondagens konstpubliks första seminarium i Norrköping 24-25 November 2015. Mötet fokuserar på samtidskonstens potential i barns utbildning samt visar på hur kultur kan göra lärande mer dynamiskt och tillfredställande för lärare och elever. Möt spännande pedagoger, konstnärer och forskare från hela landet; utmanas av nya idéer och inspirerande projekt inom kultur och lärande.

Seminariet kommer att vara interdisciplinärt och låter barn, pedagoger, konstnärer att mötas. Alla evenemang är öppna för allmänheten och gratis samt stöds av Region Östergötland.

Program
24 november

13.00 -15.30 Program för konstnärer, pedagoger och forskare på Verkstad konsthall (Kungsgatan 55, Norrköping): Matilda Bengtsson om pedagogiskt arbete på Flygvapenmuseum och Tina Carlsson, konstnär och lektor på Institutionen för Bild- och Slöjdpedagogik, Konstfack.
19.00 Verkstad konsthall: performances av PASHIAS från Aten och “Stalker Thoughts” en musikalisk och visuell resa av Tomas Nordmark och Per Hüttner.

25 november
Platsundersökning: Metodutvecklings-workshop i stadsrummet.
13.00 Mirum Gallerian, konstnär och pedagog Cecilia Ahlqvist. (Vi möts vid ingången Hagebygatan, ta spårvagn 2 till Hageby centrum.)
14.30 Workshop med danspedagog Carima Neusser och curator Anne Klontz på Verkstad konsthall.
16.00 -18.30 Program för konstnärer, pedagoger och forskare på Harlekinen, Norrköpings konstmuseum (Kristinaplatsen, Norrköping):
*Eva Cronqvist, forskare på Linnéuniversitet, Växjö Confrónto – att ställas panna mot panna mot samtidskonsten
*Jasmine Attié, projektledare, Unga leder unga
*Avslutande diskussioner

Ladda ner PDF av programmet här.

Mer info om eventet på Facebook.

Platsspecifik konst med 8-åringar i Finspång

IMAG2592Pedagogen och konstnären Cecilia Ahlqvist träffade en klass i åk 2 i Finspång under två timmar för att tillsammans med dem utforska den samtida konstens process och skapa platsspecifika konstverk. Cecilia börjar med att berätta om några av sina idoler för att visa exempel på vad konstnärer kan göra. Hon berättar om Jackson Pollock och hans kastande med färg, att det är själva görandet som är konstverket och att tavlan då bara är ett avtryck av en händelse. Egentligen precis som ett rådjursspår i skogen, när man ser spåret så vet man att ett rådjur gått förbi och när man ser tavlan vet man att en konstnär farit förbi och gjort konst. Barnen fick efter det prova att i grupper om 4 ”balansera” färg på ett stort papper.

Cecilia fortsatte sedan att presentera båda Marcel Duchamp och Robert Smithson med tillhörande övningar. Sedan var det dags för platsundersökningen. Hela klassen gick på led runt platsen och grupperna fick varsitt protokoll med frågor att svara på. Genom att svara på frågorna leds grupperna genom varsin undersökande process där de omformulerade platsen från ett rum till ett begrepp. Begreppen blev allt från Farlig till Lingon och Kall.

Det är här vi ser potentialen i metoden, dessa begrepp är helt och hållet barnens egna, framarbetade genom en process byggd helt och hållet på autentiska frågor (frågor utan rätt/fel svarsalternativ). Det svåra är sedan för konstnären och pedagoger att vara modiga nog att lita på att barnen kan gestalta sina begrepp endast med praktisk hjälp och ibland med stöd för att bibehålla en demokratisk dialog i gruppen. Egentligen är det självklart att barn kan genomföra denna gestaltning, de är experter på att omformulera verkliga ting till begrepp och begrepp till nya verkligheter, de gör så hela tiden i sin lek.

Klassen i Finspång visade prov på precis hur snabbt och självklart barn kan gestaltningens konst och lyckades omformulera sina begrepp till konstverk på under 15 minuter. En grupp gestaltade Farligt genom en collagebild av fallande träd med tillhörande ljud av skrik. En annan grupp fastnade dock lite i materialproblematiken när de ville gestalta ett lingon men hittade sedan ett ”ready made” alá Duchamp. En grupp genomförde en performance där de klädde in en gruppmedlem som en puppa för att gestalta Kall.

Läs artikel om projektet här.

IMAG2600IMAG2605IMAG2601